ZONNEDAKPANNEN

Zonnedakpannen zijn een meer dan uitstekend alternatief voor zonnepanelen. Want waar panelen vaak op het dak worden geplaatst, zijn zonnedakpannen in het dak geïntegreerd. Dit komt de esthetiek van een dak zeer ten goede. Want natuurlijk is het opwekken van duurzame energie erg belangrijk, maar het oog wil ook wat. Met zonnepannen wordt aan beide aspecten voldaan. Op deze pagina lees je meer over de zonnedakpannen van Solinso.

WAT ZIJN ZONNEDAKPANNEN PRECIES?

Een zonnedakpan is een dakpan en zonnepaneel in één. Het grootste verschil met zonnepanelen is dat een zonnedakpan op zichzelf een bouwelement is. Ze maken dus integraal onderdeel uit van van de dakbedekking. De zonnedakpannen sluiten naadloos aan op de omliggende vlakke dakpannen. Dit komt vanuit het integrale ontwerp van de zonnedakpannen, waarbinnen de waterkering van de dakpan geīmiteerd is en daardoor direct voor een waterkerend dak zorgt. Dit is meteen ook het grootste verschil tussen zonnedakpannen en indak zonnepanelen.

WAT HOUDEN DE ZONNEDAKPANNEN VAN SOLINSO IN?

Solinso heeft de Mystiek zonnedakpan in eigen beheer ontwikkeld. Deze zonnepannen richten zich op de esthetische integratie van zonne-energie op woningen en gebouwen en zijn te verkrijgen in diverse soorten en maten. Alle zonnedakpannen zijn ontworpen om naadloos tussen vlakke dakpannen te passen. Zo hebben de solarpannen, zoals de Mystiek voor Wienerberger vlakke dakpan, dezelfde kleur als de normale dakpannen en sluiten ze perfect aan op het horizontale lijnenspel doordat de panelen en dakpannen zonder aanpassingen doorgeplaatst kunnen worden op dezelfde panlat.

De Mystiek zonnedakpannen zijn bij uitstek geschikt voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Bestaande daken lenen zich op dit moment niet voor het integreren van de zonnepannen. Solinso ontwikkelt daar een nieuw product voor dat naar verwachting in het najaar van 2022 op de markt komt. Het integreren van Mystiek bij nieuwbouw en dakrenovatie vraagt om een goede afstemming tussen aannemer en installateur. Solinso speelt hierin een ondersteunende rol en geeft indien nodig training en bouwbegeleiding op locatie om voor een soepele installatie te zorgen.

WAARIN ONDERSCHEIDEN DE MYSTIEK ZONNEDAKPANNEN ZICH?

Mystiek zonnedakpannen zijn eenvoudig te verwerken in het dak. Ze zijn dusdanig ontwikkeld dat ze een hoge opbrengst genereren en goed te hanteren zijn. Daarnaast is de prijs van de zonnedakpannen relatief laag, zeker als je bedenkt dat de solarpannen al onderdeel zijn van de bouwschil. Voor de installatie van de Mystiek zonnedakpannen is bijvoorbeeld geen onderconstructie nodig en relatief weinig installatiematerialen.

DE VOORDELEN VAN MYSTIEK ZONNEDAKPANNEN OP EEN RIJTJE

 • Fraaie esthetiek
 • Hoge kwaliteit
 • Hoog rendement
 • Betaalbaar
 • Waardevermeerdering van de woning

MYSTIEK ZONNEDAKPANNEN IN VERSCHILLENDE MATEN

De Mystiek zonnedakpannen zijn er in verschillende soorten en maten. Dit is zo omdat de zonnedakpannen naadloos aan moeten sluiten op verschillende soorten vlakke dakpannen en om voor elk dak een oplossing te bieden. De zonnedakpannen vervangen meerdere dakpannen. We hebben bewust gekozen voor een breder paneel om de hanteerbaarheid te vergroten en de foutmarge (van vele kleine verbindingen) te verkleinen. Hiermee kunnen we ook gebruk maken van dezelfde zonneceltecnhologie als ‘gewone” zonnepanelen en geven de bredere zonnedakpannen zodoende een hogere opbrengst en is het prijstechnisch een stuk voordeliger.

DE VERSCHILLENDE MATEN OP EEN RIJTJE

Hieronder een overzicht van de verschillende maten Mystiek zonnedakpannen van Solinso. Let op: soms vraagt eenzelfde zonnedakpan om een iets andere montage in combinatie met een andere dakpan. Kijk voor alle montagevoorschriften op onze productpagina.

Mystiek-1500

 • Voor vlakke betondakpannen
 • Te combineren met de volgende dakpannen : : Nelskamp Planum, Monier Tegalit
 • Met aanpassingen aan de omringende panlatten ook te combineren met Monier Stonewold*
 • Met aanpassingen aan de onderliggende en omringende panlatten en alleen in een rechthoekig ontwerp ook te combineren met :
  Creaton Domino (alleen in breedte van 4,5m) en Jacobi Walther Stylist
 • Gelijk aan 5 beton dakpannen van 300 mm werkende breedte

Mystiek-600

 • Passtuk voor de combinatie met de Mystiek-1500 voor vlakke betondakpannen
 • Naadloos en zonder aanpassingen te combineren met de volgende dakpannen : Nelskamp Planum, Monier Tegalit
 • Gelijk aan 2 beton dakpannen van 300 mm werkende breedte

Mystiek-1493

 • Te combineren met de Nibra G-10  dakpan van Nelskamp
 • Gelijke breedte als 6 Nibra G10 dakpannen

Mystiek-746

 • Passtuk voor de combinatie met de Mystiek-1493
 • Te combineren met de Nibra G-10  dakpan van Nelskamp
 • Gelijke breedte als 3 Nibra G-10 dakpannen

Mystiek-1547

 • Gebakken kleidakpan
 • Te combineren met de volgende dakpannen van Monier : Tuile Plat en Signy Finnez
 • Gelijk aan 6½ (Tuile Plat) en 5½ dakpannen (Signy Finnez)

Mystiek 1572

 • Gebakken kleidakpan
 • Te combineren met dakpannen van Wienerberger Actua 10 EB
 • Gelijke breedte als 6 Wienerberger Actua 10 EB dakpannen

ALGEMENE INSTALLATIE INSTRUCTIE

De zonnedakpannen worden per kolom van onder naar boven geplaatst, aansluitend op de naastliggende dakpannen. Je start met één of meerdere normale dakpannen of een gevelpan en daarna sluiten de zonnedakpannen daarop aan. De eerste zonnedakpan wordt vastgeschroefd in de onderliggende panlat met behulp van RVS dakpanschroeven en een spijkerhaak, op dezelfde wijze als ook de dakpan wordt bevestigd. De bovenliggende panelen worden op dezelfde manier vastgezet. Na de eerste kolom wordt de tweede kolom op identieke wijze aangelegd. De montage gaat net als de eerste kolom van onder naar boven. De elektrische koppeling tussen de kolommen vindt plaats via een verlengkabel van 1,5 m. Er is steeds maar één aansluitrichting mogelijk waardoor geen fouten gemaakt kunnen worden.

ZONNEDAKPANNEN PRIJS

Een veelgehoorde barrière voor het aanschaffen van zonnedakpannen is de prijs. Deze ligt namelijk over het algemeen wat hoger dan bij ‘normale’ zonnepanelen of een indak-systeem. Toch ben je puntje bij paaltje net zo veel of minder geld kwijt als je investeert in een Solinso solar roof. Omdat de Mystiek zonnedakpannen gelijk ook de gebouwschil zijn en daarmee de waterkering, hoef je niet meer te investeren in dakpannen. Dat brengt een besparing op arbeid en materialen mee. Met de huidige prijs van dakpannen tikt dat snel aan. Bij de productie van dakpannen wordt namelijk behoorlijk wat aardgas verstookt. Dat is dus meteen ook een flinke CO2 besparing. Daarnaast is de montage van de Mystiek zonnedakpannen dusdanig snel, dat de meerkosten ten opzichte van een meer traditioneel pannendak met zonnepanelen daarbovenop gemonteerd, beperkt zijn.

MEER INFORMATIE OVER ZONNEDAKPANELEN

Is uw interesse in de Mystiek zonnedakpannen gewekt? We helpen u graag om een een passend ontwerp te maken voor uw nieuwbouwwoning of dakrenovatie. Heeft u behoefte aan meer informatie? Neem gerust contact met ons op en dan kijken we gezamenlijk wat we voor uw toekomstige zonnedak kunnen betekenen.