PROJECTEN

MYSTIEK OOST-WEST

Met Mystiek zonnepanelen ben je enorm flexibel in het toepassen van zonne-energie. Met relatief kleine elementen kun je toch veel vermogen op het dak plaatsen. Op deze woning is het gelukt om bijna 11kWp aan Mystiek ingepast te krijgen in een oost-west opstelling. We hadden te maken met dakkapellen, dakvensters, een zon-thermisch systeem, een schoorsteen, een vide en enkele bomen. En toch passen er 52 stuks Mystiek (4,7kWp) op het oost-dak en 70 stuks (6,3kWp) op het west dak. Bij de positionering van de Mystiek elementen is uiteraard rekening gehouden met de omloop van de zon zodat we konden volstaan met een string omvormer. Na het eerste jaar bleek al ruim 8200 kWh te zijn opgewekt.

MYSTIEK DAKVULLEND

Met de mooie Mystiek zonnepanelen ben je veel flexibeler in het toepassen van zonne-energie. Vanwege de relatief kleine elementen kun je een dak naar de maatvoering van Mystiek elementen. Op zijn best kun je er een volledig dakvullend systeem mee ontwerpen. In nauwe samenwerking met de architect en de aannemer kan Solinso dan ondersteunen in het dakontwerp, rekening houden met maatvoering, dakramen en dakkapellen. Alle maatvoering wordt zodanig gekozen dat alles perfect op elkaar aansluit. Het visuele effect van een dakvullend systeem is een rustig, egaal beeld waarvan mensen zich afvragen of het nu zonnepanelen of dakpannen zijn. Om ervoor te zorgen dat de productie van die panelen, die in de schaduw van de dakkapellen liggen, geen effect heeft op de productie van de omringende zonnedakpannen worden poweroptimizers toegepast. Hieronder een voorbeeld van een dak met 14kW aan zonopwekkend vermogen. Op het achterliggende dakje liggen Wienerberger Actua 10 LT dakpannen in de kleur titaanzwart edelengobe. Geëngobeerde dakpannen verkleinen het verschil tussen zonnepaneel en dakpan nog verder.

DUURZAME KOPLOPERS IN NIEUWVEEN

“De Verwondering”, zo heet de wijk in Nieuwveen (gemeente Nieuwkoop) waar Pien en Ruud Schrama hun ‘Nul-Op-de-Meter’ woning hebben gebouwd. Dat de naam van de wijk passend is bij hun woning laat zich onder meer zien door golfers die er met regelmaat verwonderend naar het dak van de woning staren. Als Ruud in de buurt is komen ze even een praatje maken en vragen dan wat er nu eigenlijk op het dak ligt. Wat er op het dak ligt is een kleine energiecentrale. Het zonnedak is opgebouwd uit 155 stuks Solinso Mystiek zonnedakpannen en maken deel uit van een volledig pakket aan groene maatregelen die van dit huis een pronkstuk maken. Over hun zoektocht naar passende maatregelen voor het realiseren van deze droom van een duurzame woning leest u meer in dit artikel op ‘Duurzaam Nieuwkoop’.

MYSTIEK IN VERSCHILLENDE BREEDTEMATEN

In aanvulling op de normale 150 cm brede Mystiek-NPL zonnedakpan heeft Solinso een 60 cm brede Mystiek-SML zonnedakpan ontwikkeld. Dit kan beschouwd worden als een energieopwekkend passtuk waarmee elk dak beter benut kan worden voor energieopwekking met zonne-energie.

De Mystiek-SML zonnedakpan is toegepast in een complexe dakrenovatie van een semi-vrijstaande woning in Barendrecht. Deze renovatie betreft een woning van ruim 30 jaar oud waarvan alle dakpannen vergruisd waren. Woningen worden soms creatief ontworpen en deze woning heeft daardoor wel 10 verschillende dakvlakken gekregen (combinatie van schuine pannendaken en vlakke dakdelen). Daarbij zijn op verschillende posities dakvensters ingebouwd. Hierdoor is nauwelijks ruimte beschikbaar voor normale zonnepanelen. In dit soort situaties biedt Mystiek uitkomst.

SOLINSO ZONNEDAKPANNEN LANGS LEIDSEVAART

In de zomer van 2018 ontvingen we een telefoontje van één van onze klanten of we niet wat folders langs konden brengen. Regelmatig staan er namelijk fietsers aan de deur. Ze willen graag weten of het echt zonnepanelen zijn die op het dak liggen. En zo ja, waar deze vandaan komen? Als je de woning ziet begrijp je het ook wel. Het lijkt een plaatje rechtstreeks uit de rendering van de architect. In het najaar van 2017 lieten de bewoners hier 90 Solinso zonnedakpannen plaatsen op het dak van hun nieuwbouwwoning plaatsen. De zonnepanelen zijn geintegreerd tussen de Monier Tuile Plat dakpannen. De Mystiek zonnedakpannen liggen nu dus alweer een tijdje zonne-energie te produceren. De woning ligt aan een veel bereden fietsroute langs de Leidsevaart in Noordwijkerhout. Wilt u er ook eens langs fietsen, of één van de andere referentiewoningen met Solinso panelen, mail ons op info@solinso.nl en we sturen u enkele adressen toe.

MYSTIEK SCHITTERT OP DE GEVEL VAN THE GREEN VILLAGE

De Solinso zonnedakpannen weten inmiddels hun weg te vinden naar steeds meer woningen en gebouwen. Ook de eerste verticale toepassing van Mystiek is sinds mei 2018 een feit. In samenwerking met Robisol hebben we een gevel bekleed met Mystiek op één van de gebouwen van The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft.

Robisol Delft verticaalHet gebouw is een Living Lab waarin studenten van de TU Delft gehuisvest zijn en duurzame innovaties getest worden op hun werkzaamheid in de praktijk. De zonnepanelen maken onderdeel uit van een test van Alliander met DC (gelijkstroom) netten .

Robisol ontwikkelt in eigen beheer een veelvoud aan montage systemen om zonne-energie in het dak en nu dus ook in de gevel te kunnen verwerken als vervanging van dakpannen of gevelbekleding. Solinso en Robisol zijn hierin een samenwerking aangegaan om de toepassing van BIPV voor een nog grotere variëteit van gebouwen mogelijk te maken. De Solinso Mysiek laminaten zijn de basis voor het energie opwekkende deel van deze solargevel.Naast de toepassing in gevels valt ook te denken aan leien daken of aan daken met een lage hellingshoek.

Ook op zichzelf staand biedt de Mystiek zonnedakpan meer mogelijkheden dan de gebruikelijke toepassing op een schuin dak. Mystiek kan uitkomst bieden als zonne-energie opwekkend bouwdeel bij gebogen daken of gepotdekseld in gevels.