HISTORIE

Er zijn heel veel mensen die wel zonnepanelen willen maar met afschuw spreken over ‘die lelijke dingen op het dak’. Bart Allard en Paul de Jong bleken al sinds 2012 parallel van elkaar met dit vraagstuk bezig te zijn. Bart Allard, met een achtergrond in industrieel ontwerp en affiniteit voor elektronica integratie in kunststoffen, had namelijk een prototype ontwikkeld voor een zonnedakpan. Paul de Jong, met een achtergrond in elektrotechniek, elektronica en affiniteit voor duurzame energie, had een aantal concepten ontwikkeld voor zonnedakpan panelen.

2014-2015 VAN ONTWIKKELFASE NAAR OPRICHTING VAN SOLINSO BV

Vanuit de eenmanszaken wordt een verkennend materialenonderzoek gestart. In 2014 zijn verschillende kunststoffen door KIWA-automotive getest op UV belasting en vochtinwerking. Ook de hechting van de lijmverbinding op de kunststof en naar de glasplaat is diepgaand getest. Daarnaast zijn volgens het Nederlands Bouwbesluit vliegvuurtesten uitgevoerd waardoor de keuze qua materialen verder is ingeperkt. In 2015 is een werkend prototype gerealiseerd dat robuust genoeg is om 25 jaar weer en wind te doorstaan. De eerste klanten zijn gevonden waarna Solinso BV is opgericht. In oktober 2015 wordt het eerste Mystiek project uitgevoerd.

2016 – 2018 VAN “KEUKENTAFEL” NAAR EEN BEDRIJFSHAL

Een ongebruikt stukje magazijn van 30m² vormt de eerste productielocatie. Mystiek panelen worden handmatig en stuksgewijs geassembleerd. De eerste projecten worden opgeleverd. Solinso krijgt steeds meer aanvragen. Het is duidelijk dat Solinso zich moet gereedmaken voor opschaling. Er worden 2 investeerders gevonden die bereid zijn het kapitaal te verstrekken om de benodigde productielijn te kunnen bouwen. Vanaf januari 2018 produceert Solinso haar Mystiek producten in een hal met 500 m² voor productie, opslag en kantoren.

 “Nederland maakt het” op bezoek bij Solinso

2019-2020 VERBREDING VAN DE PRODUCTPORTFOLIO EN INTERNATIONALISERING

De Mystiek producten komen veelal op daken van woningeigenaren die veel aandacht besteden aan de uitstraling van de gehele woning. Solinso introduceert in het voorjaar van 2019 twee nieuwe Mystiek producten die passen op veel voorkomende vlakke kleidakpannen, namelijk Monier Tuile Plat en Wienerberger Actua10LT.

In juli 2019 wordt een mijlpaal bereikt: Solinso Mystiek ligt op 500 daken. Duitsland heeft Mystiek ook ontdekt en de afzet naar onze oosterburen neemt langzaam maar zeker toe. Om in te spelen op de Duitse markt introduceert Solinso in 2020 een nieuw product welke past op de Nelskamp G-10 dakpan.

2021 GROEISTUIPEN

Solinso groeit hard. Bart Allard, oprichter van het eerste uur, neemt afscheid omdat zijn hart ligt bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Paul de Jong neemt het voortouw en leidt Solinso door een periode die gekenmerkt wordt door materialenschaarste en oplopende kosten van grondstoffen.

Het huidige Solinso team. Achter van links naar rechts: Adam, Michael, Mikolaj, Geert en Andries. Vooraan : Justyna, Manuela, Joanna, Ger en Paul.

KWALITEIT

en hoge kwaliteit zit in de ziel van Solinso. Vanaf het allereerste begin is duidelijk dat het combineren van een elektrotechnische installatie met een bouwproduct hoge eisen stelt aan de brandveiligheid en waterdichtheid van een dak. Dit heeft gevolgen voor materiaalkeuzes, producteigenschappen en systeemontwerp. Solinso kan en zal geen concessies doen ten aanzien van kwaliteit. Bij Solinso staat voorop dat we over tientallen jaren nog steeds bestaan en dat mensen met een gerust gevoel onder een Solinso zonnedak kunnen wonen.

De Mystiek zonnedakpan is ontwikkeld voor 25 jaar zorgeloze energieopwekking. Mystiek is volgens bouwbesluit getest op waterdichtheid, stormbelasting en vliegvuurbestendigheid. Wij produceren onze Mystiek panelen in Nederland wat de betrouwbaarheid ten goede komt.

De Mystiek zonnedakpan combineert de opwekking van zonnestroom met fraaie esthetiek én lage installatiekosten.

  • ‘Eindelijk een mooie zonnestroomoplossing!’   Daarmee komt Solinso tegemoet aan de wensen van klanten, projectontwikkelaars en architecten.
  • Ook speelt het Mystiek product in op een behoefte in de bouwwereld, namelijk een bouwelement dat eenvoudig tussen dakpannen te monteren is.Installatiegemak is een belangrijke factor om een product geaccepteerd te krijgen bij de timmerlieden en dakdekkers die Mystiek verwerken. Daarom werkt Mystiek als een dakpan zodat de integratie tussen dakpannen eenvoudig en zonder gedoe plaatsvindt. Zo kan een dakvlak met daarin Mystiek probleemloos in een dag dichtgelegd worden.

Hoe is de prijsstelling van Mystiek ten opzichte van gewone zonnepanelen? Omdat Mystiek tegelijkertijd een zonnepaneel én dakpan is zal Mystiek altijd duurder zijn. Ook de kleinere afmeting van het Mystiek product ten opzichte van normale zonnepanelen maakt dat er meer handling nodig is in elke stap van de productieketen. Hier staan gelukkig allerlei besparingen tegenover omdat het gaat om de totaalkosten van het complete dak:

  • Er zijn geen dakpannen meer nodig op de plek waar zonnedakpannen komen.
  • Er hoeft geen onderconstructie of montageframe aangelegd te worden om Mystiek zonnedakpannen op het dak te monteren.
  • Er is slechts 1x arbeid op het dak uit te voeren omdat dakpannen óf zonnedakpannen geplaatst worden.
  • Er is hierdoor ook automatisch minder grondstof nodig op een dak.
  • Bij nieuwbouw en renovatie hoeft maar 1x een steiger te worden opgebouwd.
  • Er is geen slijpwerk aan dakpannen nodig om aan te sluiten op Mystiek.
  • Een dakoppervlak kan beter benut worden met relatief kleine zonne-energie opwekkende units zoals Mystiek

Tel het allemaal maar op en het kostenverschil vervaagt. En de woningeigenaar krijgt er een bijzonder fraai zonnedak voor terug. Een bijkomend voordeel is dat het de waarde van de woning vergroot. Wanneer de waardevermeerdering van de woning wordt meegenomen dan is de Mystiek zonnestroominstallatie binnen één dag terugverdiend!

TOEKOMSTVISIE

Het Mystiek product is specifiek ontworpen op de lange-termijn strategie waar vraag en aanbod van (duurzame) energie op dezelfde locatie op elkaar zijn afgestemd. Mystiek is het ideale product voor de gebouwde omgeving omdat het in te passen is in elk denkbaar dakvlak zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van de woning. Kwaliteit betekent meer dan alleen productkwaliteit. Juist ook installatiekwaliteit heeft onze aandacht omdat we zien dat de huidige verzuiling in de bouw haaks staat op innovatieve bouw. Daarom besteden we veel tijd in opleiding en begeleiding van bouwpartners zodat ze Mystiek zelf leren verwerken. Keer op keer ontmoeten we daarin enthousiasme en nieuwe partners die aangeven dat dit product de toekomst is. Zo bouwen wij stap-voor-stap verder aan ons netwerk.