HOE ZIET EEN MYSTIEK DAK ER UIT EN WAT BETEKENT DIT VOOR MIJN WONING?

Het oog wil ook wat’ is een veel gehoorde uitspraak. Zonnepanelen worden vaak toegepast op een manier die we niet erg fraai vinden. Precies om die reden heeft Solinso de Mystiek zonnedakpan ontwikkeld. Solinso is een Nederlands bedrijf en produceert de Mystiek zonnedakpan op eigen machines in Kessel (tussen Venlo en Roermond).

Mystiek zonnedakpannen passen naadloos tussen vlakke dakpannen waarmee het horizontale lijnenspel van het dak niet wordt aangetast. Dus geen ontsierende zonnepanelen op of tussen de dakpannen, maar energie van de zon die vrijwel onzichtbaar opgewekt wordt door het dak.

Een bijkomend voordeel van een mooi zonnedak is dat het de waarde van de woning vergroot. Bij zonnepanelen wordt al snel gesproken over terugverdientijden. Wanneer de waardevermeerdering van de woning wordt meegenomen in deze berekening dan is een Mystiek zonnestroominstallatie al terugverdiend zodra het systeem geplaatst is!

WELKE UITSTRALING HEEFT EEN MYSTIEK DAK?

Het vertrekpunt voor een mooi zonnedak is de uitstraling die het dak moet krijgen. De keuzes die u daarin maakt kunnen invloed hebben op de technische uitvoerbaarheid. Daarom vragen we u om na te denken over enkele details die hieronder genoemd en toegelicht zijn.
1. Het merk, type en de kleur van de dakpan.
Mystiek wordt vrijwel altijd gecombineerd met een vlakke dakpan. Ook vlakke dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De detailafwerking, kleur, glans en zelfs het oppervlakteprofiel is per dakpantype verschillend. Een Mystiek zonnedakpan heeft een glazen oppervlak met een matte oppervlaktestructuur waardoor een zwart-verglaasde dakpan de best mogelijke matching geeft onder alle weersomstandigheden. Met deze combinatie wordt de zonnestroominstallatie nagenoeg onzichtbaar. In 30% van onze projecten wordt voor deze combinatie gekozen.

Mystiek tussen zwart-verglaasde dakpannen
(Wienerberger Actua10LT titaanzwart edel-engobe)

Mystiek tussen mat-zwarte dakpannen
(Monier Tuile Plat zwart voldonker)

De zichtbaarheid van Mystiek is afhankelijk van zon, bewolking én het type dakpan (Monier Tuile Plat zwart voldonker)

Van onze klanten kiest 50% voor een mat-zwarte dakpankleur. Hiermee toont het dakvlak wat rustiger, maar zal een contrast blijven bestaan tussen het materiaal van de dakpan en de Mystiek zonnedakpan wanneer de zon op het dak schijnt. Soms komen ook combinaties voor met andere dakpankleuren voor zoals grijs, leikleur, antraciet maar ook rood rustiek. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om Mystiek te combineren met sneldek dakpannen.

Mystiek tussen vlakke betondakpannen
(Nelskamp Planum graniet 433) 

Mystiek tussen vlakke betondakpannen
(Nelskamp Planum rood rustiek 85) 

Mystiek tussen geprofileerde betondakpannen “sneldekkers”
(Nelskamp Sigma matzwart 402) 

2. Worden de dakpannen in blokverband (strokend) of in halfsteens verband (versprongen) geplaatst?
Dit is een persoonlijke keuze. We zien dat ongeveer 50% van onze klanten voor blokverband kiest. Wanneer dakpannen versprongen liggen komt de horizontale belijning beter tot zijn recht.

Dakpannen zijn in blokverband (strokend) geplaatst

Dakpannen zijn in halfsteensverband (versprongen) geplaatst

3. Wordt Mystiek in blokverband (strokend) of in halfsteens verband (versprongen) geplaatst?
In 95% van de projecten wordt Mystiek als een rechthoekig vlak in het dakvlak tussen de dakpannen geplaatst.
Soms wordt Mystiek volledig dakvullend geplaatst. Dan zijn de afmetingen van het dakvlak en de Mystiek productkeuze op elkaar afgestemd. Dit is alleen mogelijk bij nieuwbouw of volledige dakrenovatie.

Een Mystiek installatie als rechthoekig vlak in het dakvlak

Het ontwerp van het dak is afgestemd op de Mystiek productbreedte 

Mystiek kan ook meegenomen worden in het halfsteens dakpannenverband. Zeker bij een wat groter zonnedak doet dat geen afbreuk aan de esthetiek.
Ook kan Mystiek worden toegepast op trapezium daken.

Dakpannen en Mystiek in halfsteens verband

Mystiek in halfsteens verband op een groot dak

Mystiek toegepast op een trapezium dak

4. Hoe wordt de dakrand afgewerkt?Wanneer een dak wordt afgewerkt met gevelpannen (ook wel “kantpannen” genoemd) dan wordt de maatvoering van het gehele dak bepaald door de keuze van de dakpan. Dit geldt specifiek voor woningen met een dakoverstek. De maatvoering van de overstekken moet afgestemd worden op de dakpankeuze. Dit is alleen mogelijk bij nieuwbouw of volledige dakrenovatie.Moderne woningen zijn vaak voorzien van een opgaande muur of een overstek die wordt afgewerkt met een zinken afdekprofiel. In dat geval kunnen dakpannen op maat geslepen worden en is de inpassing van (zonne)dakpannen op het dakvlak eenvoudig.Andersom komt natuurlijk ook voor: wanneer de gevels gemetseld zijn moeten de gevelpannen netjes langs de gevelrand lopen. Het gevolg hiervan is dat de benutbare breedte op het dak moet passen bij de breedte van de dakpan. Dit kan ertoe leiden dat er helemaal niks te kiezen valt. Het type dakpan ligt dan vast vanwege de strikte maatvoering. Dit kan voorkomen bij renovatieprojecten.

Dakoverstek afgewerkt met gevelpannen

Dakoverstek afgewerkt met een zinken dakrand

Gemetselde gevel afgewerkt met gevelpannen

5. Speciale wensen.Het is mogelijk om dakvensters of raampartijen naadloos te integreren tussen stroken Mystiek. U dient er wel rekening mee te houden dat extra ontwerp- en uitvoeringswerkzaamheden nodig zijn omdat de positie van de uitsparingen in het dak precies afgestemd moeten worden op de maatvoering van de (zonne)dakpannen. U dient er ook rekening mee te houden dat de keuzevrijheid op andere aspecten ingeperkt kan worden omdat niet alle combinaties van Mystiek producten, dakpannen en dakvensters mogelijk zijn.

HOE NU VERDER?

Weet u hoeveel energie (kWh per jaar) u wilt opwekken? Op deze pagina gaan we daar wat dieper op in.Mogelijk wilt u eerst een Mystiek installatie in de buurt zien? Hier treft u een overzicht aan.U kunt ook direct naar ons aanvraagformulier.