Geïntegreerde zonnepanelen zijn de oplossing voor mensen die graag zonnepanelen willen, maar die het eigenlijk geen gezicht vinden om losse zonnepanelen óp een dak met dakpannen te plaatsen. Door de zonnepanelen direct ín het dak te integreren, vormen de zonnepanelen de dakbedekking. Dit geeft het dak een fraaier aanzien, omdat het dak met geïntegreerde zonnepanelen dan één geheel vormt. De Mystiek geïntegreerde zonnepanelen van Solinso sluiten naadloos aan op de omringende vlakke dakpannen, waardoor het horizontale lijnenspel van de dakpannen in stand blijft. Op deze pagina leest u meer over de geïntegreerde zonnepanelen van Solinso.

WAT ZIJN DE GEÏNTEGREERDE ZONNEPANELEN VAN SOLINSO PRECIES?

Solinso heeft Mystiek zonnedakpannen ontwikkeld die in het dak worden geïntegreerd, ze dienen meteen als dakbedekking. Dit komt de uitstraling en esthetiek van een dak zeer ten goede. Deze zonnedakpannen zijn in eerste instantie alleen geschikt voor nieuwbouwprojecten en dakrenovaties en zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Ze passen uitsluitend op vlakke dakpannen en in een blokverband (strokend) of halfsteens verband (versprongen) te plaatsen. Dit is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Elk geïntegreerd zonnepaneel is zo gemaakt dat het meer dan 40 jaar weer en wind doorstaat.

VERSCHIL TUSSEN GEÏNTEGREERDE ZONNEPANELEN EN EEN INDAK-SYSTEEM

Gebouw geïntegreerde zonnepaneel oplossingen zoals zonnedakpannen worden regelmatig als synoniem gebruikt voor indak zonnepanelen systemen. Dit is heel begrijpelijk, want de gelijkenissen tussen deze twee zonnepaneel oplossingen zijn groot. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen geïntegreerde zonnepanelen en indak zonnepanelen. Het grootste en belangrijkste verschil is dat zonnepanelen geïntegreerd in het dak een integraal onderdeel uitmaken van de dakbedekking. Met andere woorden: geïntegreerde zonnepanelen nemen maken onderdeel uit van de gebouwschil. Dit in tegenstelling tot indak-zonnepanelen, waarbij vaak nog een speciale overgang nodig is om de waterkering soepel te laten verlopen. Een indak-systeem ligt weliswaar verzonken in het dak, maar zorgt niet voor een naadloze en volkomen onzichtbare overgang. Geïntegreerde zonnepanelen betekent dus onderdeel uitmaken van de gebouwschil

VOORDELEN VAN GEÏNTEGREERDE ZONNEPANELEN TEN OPZICHTE VAN INDAK-PANELEN

Een dak met geïntegreerde zonnepanelen van Solinso (een bipv oplossing) heeft dus enkele grote voordelen ten opzichte van indak-systemen.

  • Geïntegreerde zonnepanelen zijn onderdeel van de gebouwschil en maken het dak waterkerend, stormvast en sneeuwbestendig.
  •  De zonnepanelen zijn naadloos en onzichtbaar geïntegreerd in het dak.
  • Geïntegreerde zonnepanelen bieden betere ventilatie.
  • Solinso zonnepanelen hebben een betere opbrengst.
  • Kostenplaatje van geïntegreerde zonnepanelen vs indak zonnepanelen is gelijkwaardig, omdat er voor geïntegreerde zonnepanelen minder  aanpassingen aan het dak gedaan hoeven te worden.

WAT IS NODIG VOOR HET PLAATSEN VAN GEÏNTEGREERDE ZONNEPANELEN?

Om een passend voorstel te maken voor het plaatsen van geïntegreerde zonnepanelen in een nieuwbouwproject, hebben we technische tekeningen nodig van de gevels en een situatietekening. Hierbij kijken we onder meer naar hoe de dakvlakken zich oriënteren ten opzichte van de zonsomloop en de bovenaanzichten en dwarsdoorsneden om zo informatie over de kap in te winnen. Met deze informatie kunnen we een gedegen impressie geven van het beoogde eindresultaat van de geïntegreerde zonnepanelen.

Daarnaast kijken we naar de elektrotechnische installatie. In het ideale geval heeft het dak geen last van schaduw. Dit lukt helaas niet altijd. In zo’n geval kunnen we het systeem ook beter schaduwtolerant maken, bijvoorbeeld met behulp van een SolarEdge omvormer met poweroptimizers of een micro-omvormer systeem.. Dit vraagt echter wel om extra arbeidsuren en hardware.

WIE PLAATST DE MYSTIEK GEÏNTEGREERDE ZONNEPANELEN?

Solinso is producent en leverancier van Mystiek geïntegreerde zonnepanelen, maar installeert deze zelf niet. Wel hebben we een netwerk opgebouwd van installatiepartners door heel Nederland die precies weten hoe ze de geïntegreerde panelen op een dak moeten plaatsen. Ook leiden we dagelijks nieuwe installatiepartners op om de Solinso dak geïntegreerde zonnepanelen te plaatsen. Uw aannemer kan ook zo’n nieuwe installatiepartner zijn. Er is wel wat vakspecifieke kennis nodig, want de combinatie van elektrotechniek en dakbedekking vraagt om beheersing van beide aspecten. Omdat die vaak niet gecombineerd in één bedrijf aanwezig zijn begeleidt Solinso hierbij om ervoor te zorgen dat een installatie goed en zorgvuldig plaatsvindt.

HOE WORDEN DE MYSTIEK ZONNEPANELEN GEÏNTEGREERD IN HET DAK?

De installatie van geïntegreerde zonnepanelen vereist de nodige technische kennis, maar is goed te leren mbv. onze instructiefilmpjes en bouwbegeleiding op locatie. Een zonnepaneel wordt op dezelfde panlat, in het verlengde van de dakpannen en op dezelfde manier als dakpannen geplaatst. De zonnepanelen worden geschroefd in de panlat met behulp van RVS dakpanschroeven en een panhaak. Vervolgens wordt het volgende paneel hierboven geplaatst en op dezelfde manier vastgezet. Dit gaat zo door tot er weer een kolom nieuwe dakpannen geplaatst wordt. De geïntegreerde zonnepanelen worden met Stäubli MC4 connectoren aan elkaar gekoppeld. Het laatste zonnepaneel in de kolom wordt voorzien van een 1,5m DC-verlengkabel, waarna de volgende kolom gelegd kan worden. Dit herhaalt zich tot alle kolommen geplaatst zijn. Wanneer een string compleet is, wordt de bekabeling aangesloten op de omvormer en deze op de meterkast en daarna kan het opwekken beginnen!

MEER INFORMATIE OVER MYSTIEK GEÏNTEGREERDE ZONNEPANELEN

Geïnteresseerd in de Mystiek gebouw geïntegreerde zonnepanelen van Solinso? We helpen u graag om een een passend ontwerpvoorstel te maken. Hiervoor is het belangrijk dat u ongeveer weet wat u wilt. Bekijk hiervoor ook onze oriëntatie pagina. Alles bekeken? Neem dan contact met ons op en we kijken zo snel mogelijk hoe we van uw dak een zonnedak kunnen maken.