Brandveiligheid van zonnepanelen is een hot-topic. Het creeert onrust en maakt mensen angstig. Ook wij vinden het vervelend dat mensen hierdoor bang gemaakt worden want dat is helemaal niet nodig. Een Mystiek zonnestroominstallatie is namelijk volledig brandveilig te maken met het juiste ontwerp. Solinso investeert veel tijd in de relatie met bouwteams en verleent bouwbegeleiding. De specialisten bij Solinso zijn in de ontwerpfase en in de uitvoering betrokken bij het bouwproces en sturen dan ook op de factoren die invloed hebben op de brandveiligheid van het dak. Brandveiligheid van geïntegreerde zonnepanelen kent 3 aspecten:

  1. Het ontwerp van de Mystiek zonnedakpan. Dit is de verantwoordelijkheid van Solinso door een solide zonnedakpan te ontwerpen. De specialisten van Solinso hebben meer dan 30 jaar relevante ervaring met de technologie achter zonnecellen, zonnepanelen, omvormers, stekkerverbindingen, kabels, etc. Alle materialen zijn erop afgestemd om warmteontwikkeling tot een minimum te beperken
  2. Het ontwerp van de zonnestroominstallatie. Dit gaat niet alleen over het elektrotechnische maar ook over het bouwkundige ontwerp. Met de juiste elektrische componenten is 100% brandveiligheid te garanderen. Bijvoorbeeld door een omvormer te gebruiken met vlamboog detectie. Zulke omvormers zijn gevoelig voor afwijkingen in het energiegedrag en schakelen het zonnestroomsysteem vroegtijdig uit zodat brand niet kan ontstaan. Een alternatief is het gebruik van optimisers of micro-omvormers. Een groot zonnestroomsysteem is zo op te delen in kleine clusters, en daardoor is het vermogen per cluster te klein om een brand te veroorzaken. Daarnaast is veel aandacht nodig voor ventilatie tussen de (zonne)dakpannen en het dakbeschot. Met een slim ontwerp ontstaat een schoorsteeneffect waardoor warmteontwikkeling achter de zonnepanelen onmiddelijk wordt afgevoerd.
  3. De uitvoering van het dak en de installatiekwaliteit op het dak. Veel partijen zijn betrokken bij een geïntegreerd zonne-energiesysteem, namelijk de aannemer, een timmerman, een dakdekker, een elektricien en vaak ook nog een zonne-energiespecialist. De specialisten van Solinso kennen deze bouwwereld, van kantoor tot uitvoering, en weten precies wat iedereen moet doen om te voorkomen dat er problemen ontstaan.

Daarom levert Solinso meestal een compleet materialenpakket, met de juiste instructies en bouwbegeleiding erbij, als een compleet pakket zodat de uitvoering soepel en probleemloos verloopt.

Lees meer >