Mystiek oost-west

Met Mystiek zonnepanelen ben je enorm flexibel in het toepassen van zonne-energie. Met relatief kleine elementen kun je toch veel vermogen op het dak plaatsen. Op deze woning is het gelukt om bijna 11kWp aan Mystiek ingepast te krijgen in een oost-west opstelling. We hadden te maken met dakkapellen, dakvensters, een zon-thermisch systeem, een schoorsteen, een vide en enkele bomen. En toch passen er 52 stuks Mystiek (4,7kWp) op het oost-dak en 70 stuks (6,3kWp) op het west dak. Bij de positionering van de Mystiek elementen is uiteraard rekening gehouden met de omloop van de zon zodat we konden volstaan met een string omvormer. Na het eerste jaar bleek al ruim 8200 kWh te zijn opgewekt.

20201112 Blesk oost

Dakvlak oost (met 52 stuks Mystiek)

 20201112 Blesk west

Dakvlak west (met 70 stuks Mystiek)

 

Mystiek dakvullend

Met Mystiek zonnepanelen ben je veel flexibeler in het toepassen van zonne-energie. Vanwege de relatief kleine elementen kun je een dak naar de maatvoering van de Mystiek elementen ontwerpen. In het meest extreme geval kun je een volledig dakvullend systeem ontwerpen. In nauwe samenwerking met de architect en de aannemer ondersteunt Solinso het dakontwerp, rekening houdend met maatvoering, dakramen en dakkapellen. Alle maatvoering wordt zodanig gekozen dat alles perfect op elkaar aansluit. Het visuele effect van een dakvullend systeem is een rustig en egaal beeld waarvan mensen zich afvragen of het nu zonnepanelen of dakpannen zijn. Om ervoor te zorgen dat de productie van de panelen die in de schaduw van de dakkapel liggen geen effect heeft op de productie van de omringende zonnedakpannen worden power optimizers toegepast. Hieronder een voorbeeld project met 14kW aan zonopwekkend vermogen.

GHDint 2020

 

Mystiek in verschillende breedtematen

In aanvulling op de normale 150 cm brede Mystiek-NPL zonnedakpan heeft Solinso een 60 cm brede Mystiek-SML zonnedakpan ontwikkeld. Dit kan beschouwd worden als een energieopwekkend passtuk waarmee elk dak beter benut kan worden voor energieopwekking met zonne-energie.

De Mystiek-SML zonnedakpan is toegepast in een complexe dakrenovatie van een semi-vrijstaande woning in Barendrecht. Deze renovatie betreft een woning van ruim 30 jaar oud waarvan alle dakpannen vergruisd waren. Woningen worden soms creatief ontworpen en deze woning heeft daardoor wel 10 verschillende dakvlakken gekregen (combinatie van schuine pannendaken en vlakke dakdelen). Daarbij zijn op verschillende posities dakvensters ingebouwd. Hierdoor is nauwelijks ruimte beschikbaar voor normale zonnepanelen. In dit soort situaties biedt Mystiek uitkomst. 
Barendrecht Google  Barendrecht voorzijde

Foto genomen van de zuidzijde. Hierop zijn 2 schuine daken zichtbaar, het lager gelegen grote dak en een hoger gelegen dakvlak. Op beide dakvlakken is 4kWp aan Mystiek geplaatst, het equivalent van 14 normale zonnepanelen. Op beide dakvlakken zijn 38 stuks Mystiek-150 cm en 28 stuks Mystiek-60cm geplaatst. De Mystiek panelen zijn gekoppeld aan 12 SolarEdge P370 optimisers. Rand- en kantafwerkingen zijn uitgevoerd met normale dakpannen en gevelpannen. De kleine Mystiek panelen zijn rood omkaderd. 

Duurzame koplopers in Nieuwveen

foto artikel Pien en Ruud Schrama“De Verwondering”, zo heet de wijk in Nieuwveen (gemeente Nieuwkoop) waar Pien en Ruud Schrama hun ‘Nul-Op-de-Meter’ woning hebben gebouwd. Dat de naam van de wijk passend is bij hun woning laat zich onder meer zien door golfers die er met regelmaat verwonderend naar het dak van de woning staren. Als Ruud in de buurt is komen ze even een praatje maken en vragen dan wat er nu eigenlijk op het dak ligt. Wat er op het dak ligt is een kleine energiecentrale. Het zonnedak is opgebouwd uit 155 stuks Solinso Mystiek zonnedakpannen en maken deel uit van een volledig pakket aan groene maatregelen die van dit huis een pronkstuk maken. Over hun zoektocht naar passende maatregelen voor het realiseren van deze droom van een duurzame woning leest u meer in dit artikel op 'Duurzaam Nieuwkoop'.

 

Nieuwveen 2020 website

Brandgevaar en zonnepanelen, hoe zit het nu eigenlijk?

Met enige regelmaat vernemen we dat er weer een dak met zonnepanelen in de brand is gegaan. Dit betreft zowel daken met zonnepanelen óp het dak als índak zonnepanelen. Uiteraard veroorzaakt deze berichtgeving onrust. In 2018 zijn brancheverening Holland Solar, UNETO-VI en ECN / TNO een onderzoek gestart naar de oorzaken van de branden. Paul de Jong, directeur van Solinso, schreef als ervaringsdeskundige in zonnecelonderzoek een artikel waarin de mogelijke oorzaken van branden met zonnepanelen, uiteen worden gezet. In dit artikel leest u er meer over en ook welke inspanningen Solinso verricht om een hoge kwaliteit Mystiek zonnedakpannen te waarborgen. 

Mystiek schittert op de gevel van The Green Village

De Solinso zonnedakpannen weten inmiddels hun weg te vinden naar steeds meer woningen en gebouwen. Ook de eerste verticale toepassing van Mystiek is sinds mei 2018 een feit. In samenwerking met Robisol hebben we een gevel bekleed met Mystiek op één van de gebouwen van The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. 

Robisol Delft verticaalHet gebouw is een Living Lab waarin studenten van de TU Delft gehuisvest zijn en duurzame innovaties  getest worden op hun werkzaamheid in de praktijk. De zonnepanelen maken onderdeel uit van een test van Alliander met DC (gelijkstroom) netten . 

Robisol ontwikkelt in eigen beheer een veelvoud aan montage systemen om zonne-energie in het dak en nu dus ook in de gevel te kunnen verwerken als vervanging van dakpannen of gevelbekleding. Solinso en Robisol zijn hierin een samenwerking aangegaan om de toepassing van BIPV voor een nog grotere variëteit van gebouwen mogelijk te maken. De Solinso Mysiek laminaten zijn de basis voor het energie opwekkende deel van deze solargevel.Naast de toepassing in gevels valt ook te denken  aan leien daken of aan daken met een lage hellingshoek.

Ook op zichzelf staand biedt de  Mystiek zonnedakpan meer mogelijkheden dan de gebruikelijke toepassing op een schuin dak. Mystiek kan uitkomst bieden als zonne-energie opwekkend bouwdeel bij gebogen daken of gepotdekseld in gevels. 

 

Installatie Mystiek in Lith

Eind 2015 is in samenwerking met Bouwbedrijf van der Maazen B.V. een nieuwbouwwoning in Lith voorzien van Mystiek zonnedakpannen.

Update april 2019 : Deze woning is inmiddels verkocht en nu geniet een volgende eigenaar van de zonne-energie van Mystiek op zijn dak! De oorspronkelijke bewoner heeft wederom voor een Mystiek installatie gekozen.

 
 

Mystiek voldoet aan het Nederlands bouwbesluit

Februari 2016: na een periode van ontwikkelen, testen, evalueren en verbeteren is Mystiek bij KIWA-BDA in Gorinchem onderworpen aan een serie testen volgens het Nederlands bouwbesluit NEN 7250:2014 Zonne-energiesystemen – Integratie in daken en gevels – Bouwkundige aspecten: 

  • Storm en windbelasting volgens EN14437:2004 - Determination of the uplift resistance of installed clay or concrete tiles for roofing
  • Brandveiligheid volgens NEN 6063:2008 – Bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken
  • Waterdichtheid volgens NEN 2778:2015 – Vochtwering in gebouwen

Mystiek voldoet aan alle normen en eisen om een stormveilig, brandveilig en waterdicht dak te garanderen.

    BDA keurmerk               logo KIWA

 Mystiek 1500 NPL

Installatie Mystiek in Aalsmeer

NieuwsFeb2016

     

Eind 2015, de lancering van Mystiek is een feit.

Als afsluiting van het project MITEN14088 is een woning in Aalsmeer voorzien van Solinso Mystiek zonnedakpannen.

In de zomer van 2020 is de kwaliteit van de zonnedakpannen en de installatie nog eens goed nagelopen.

Zoals verwacht (en zeker gehoopt) zijn geen zichtbare effecten van degradatie waar te nemen.