Historie

Er zijn heel veel mensen die wel zonnepanelen willen maar met afschuw spreken over 'die lelijke dingen op het dak'. Met deze vraag uit de markt zijn beide oprichters van Solinso, Bart Allard en Paul de Jong, aan de slag gegaan.

2013 Het eerste contact

Bart Allard, met een achtergrond in industrieel ontwerp en affiniteit voor elektronica integratie in kunststoffen, heeft een prototype ontwikkeld voor een zonnedakpan.

Paul de Jong, met een achtergrond in elektrotechniek, elektronica en affiniteit voor duurzame energie, heeft een aantal concepten ontwikkeld voor zonnedakpan panelen.

Bart en Paul komen elkaar voor het eerst tegen bij een duurzaam bouwbedrijf in het Brabantse Lith en komen er al snel achter dat ze dezelfde doelen nastreven.

2014 De ontwikkelfase

Vanuit eenmanszaken hebben Bart en Paul de krachten gebundeld en zijn een verkennend materialenonderzoek gestart. Het oprichten van Solinso is afhankelijk van het vinden en selecteren van de juiste materiaalcombinaties. In 2014 hebben wij verschillende kunststoffen door KIWA-automotive laten testen op UV belasting en vochtinwerking. Ook de hechting van de lijmverbinding op de kunststof en naar de glasplaat is diepgaand getest. Daarnaast hebben we volgens het Nederlands Bouwbesluit vliegvuurtesten uitgevoerd waardoor we de keuze qua materialen verder hebben kunnen inperken.

2015 Oprichting van Solinso BV

We hebben een werkend prototype gerealiseerd dat robuust genoeg is om 25 jaar weer en wind te doorstaan. Ook hebben we de eerste klanten gevonden. Ons privé kapitaal wordt flink aangesproken, want de matrijs waarmee het frame gemaakt kan worden kan daarmee worden betaald. Solinso BV wordt opgericht. In oktober 2015 wordt het eerste Mystiek project uitgevoerd in Lith tezamen met het bouwbedrijf waar onze eerste kennismaking heeft plaatsgevonden.

2016 - 2017 De opstartfase

Een ongebruikt stukje magazijn van 30m² vormt onze eerste productielocatie. Mystiek panelen worden handmatig en stuksgewijs geassembleerd. De eerste projecten worden opgeleverd. We krijgen steeds meer aanvragen en zien dat we ons moeten gereedmaken voor opschaling. We hebben 2 investeerders gevonden die bereid zijn het kapitaal te verstrekken om de benodigde productielijn te kunnen bouwen.

2018 Een nieuwe bedrijfshal

In januari 2018 nemen we onze intrek in een nieuwe hal met 500 m² voor productie, opslag en kantoren.

 
   "Nederland maakt het" op bezoek bij Solinso

2019 Verbreding van de productportfolio

Onze producten komen veelal op daken van woningeigenaren die veel aandacht besteden aan de uitstraling van de gehele woning. Solinso introduceert twee nieuwe Mystiek producten die passen op veel voorkomende vlakke kleidakpannen, namelijk Monier Tuile Plat en Wienerberger Actua10LT.

2020 Internationalisering en verdergaande diversificatie

We leveren dagelijks Mystiek producten voor gemiddeld één project per dag. In juli hebben we de 500-daken grens doorbroken.

Duitsland heeft Mystiek ontdekt en de afzet naar onze oosterburen neemt gestaag toe.

Solinso introduceert een nieuw product welke past op de Nelskamp G-10 dakpan.

team Solinso

Het huidige Solinso team. Van links naar rechts: Mikolaj Osinski, Manuela Smith, Paul de Jong, Ger Zetsen en Bart Allard. 

Kwaliteit

Een hoge kwaliteit zit in de ziel van ons bedrijf. Vanaf het allereerste begin in 2013 begrijpen beide oprichters, Bart Allard en Paul de Jong, maar al te goed dat het combineren van een elektrotechnische installatie met een bouwproduct hoge eisen stelt aan de waterdichtheid en brandveiligheid van een dak. Dit heeft gevolgen voor materiaalkeuzes en producteigenschappen. Wij kunnen geen concessies doen ten aanzien van kwaliteit. We willen immers dat Solinso over tientallen jaren nog steeds bestaat en dat mensen met een gerust gevoel onder een Solinso zonnedak kunnen wonen.

De Mystiek zonnedakpan is ontwikkeld voor 25 jaar energieopwekking. Mystiek is volgens bouwbesluit getest op waterdichtheid, stormbelasting en vuurbestendigheid. Wij produceren zelf onze Mystiek panelen in Kessel (Noord Limburg) wat de betrouwbaarheid ten goede komt.

De Mystiek zonnedakpan combineert de opwekking van zonnestroom met fraaie esthetiek én lage installatiekosten.

  • 'Eindelijk een mooie zonnestroomoplossing!' Daarmee komt Solinso tegemoet aan de wensen van klanten, projectontwikkelaars en architecten.
  • Ook speelt het Mystiek product in op een behoefte in de bouwwereld, namelijk een bouwelement dat eenvoudig tussen dakpannen te monteren is.

    Installatiegemak is een belangrijke factor om een product geaccepteerd te krijgen bij de timmerlieden en dakdekkers die Mystiek verwerken. Daarom werkt Mystiek als een dakpan zodat de integratie tussen dakpannen eenvoudig en zonder gedoe plaatsvindt. Zo kan een dakvlak met daarin Mystiek probleemloos in een dag dichtgelegd worden.  

Hoe is de prijsstelling van Mystiek ten opzichte van gewone zonnepanelen? Omdat Mystiek tegelijkertijd een zonnepaneel én dakpan is zal Mystiek altijd duurder zijn. Ook de kleinere afmeting van het Mystiek product ten opzichte van normale zonnepanelen maakt dat er meer handling nodig is in elke stap van de productieketen. Hier staan gelukkig allerlei besparingen tegenover omdat het gaat om de totaalkosten van het complete dak:

  • Er zijn geen dakpannen meer nodig op de plek waar zonnedakpannen komen.
  • Er is slechts 1x arbeid op het dak uit te voeren omdat dakpannen óf zonnedakpannen geplaatst worden.
  • Er is hierdoor ook automatisch minder grondstof nodig op een dak.
  • Bij nieuwbouw en renovatie hoeft maar 1x een steiger te worden opgebouwd.
  • Er is geen slijpwerk aan dakpannen nodig om aan te sluiten op Mystiek.
  • Een dakoppervlak kan beter benut worden met relatief kleine zonne-energie opwekkende units zoals Mystiek

Tel het allemaal maar op en het kostenverschil vervaagt. En de woningeigenaar krijgt er een bijzonder fraai zonnedak voor terug. Een bijkomend voordeel is dat het de waarde van de woning vergroot. Wanneer de waardevermeerdering van de woning wordt meegenomen dan is de Mystiek zonnestroominstallatie al direct vanaf dag één terug verdiend!

Onze toekomstvisie

Het Mystiek product is specifiek ontworpen op de lange-termijn strategie waar vraag en aanbod van (duurzame) energie op dezelfde locatie op elkaar zijn afgestemd. Mystiek is het ideale product voor de gebouwde omgeving omdat het in te passen is in elk denkbaar dakvlak zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van de woning. Kwaliteit betekent meer dan alleen productkwaliteit. Juist ook installatiekwaliteit heeft onze aandacht omdat we zien dat de huidige verzuiling in de bouw haaks staat op innovatieve bouw. Daarom besteden we veel tijd in opleiding en begeleiding van bouwpartners die vervolgens met enthousiasme aangeven dat dit product de toekomst is. Zo bouwen wij stap-voor-stap verder aan ons netwerk.