SOLAR ROOF

Wat is het verschil tussen een solar roof en een zonnedak? Het even simpel als wellicht onbevredigende antwoord op die vraag is: er is geen verschil. Een solar roof is de internationale benaming voor een zonnedak, wat weer de oplossing is voor de ‘lelijke’ zonnepanelen die op daken worden geplaatst. Een solar roof vervangt een grote groep dakpannen, die volledig in de horizontale lijn met de overige dakpannen wordt geplaatst. Zo ontstaat een solar dakbedekking, zonder dat u kunt zien dat er energieopwekkers op het dak aanwezig zijn. Dit verhoogt de esthetische waarde van uw dak en woning. Het oog wil immers ook wat!

WAAR KOMT DE TERM ‘SOLAR ROOF’ VANDAAN?

Maar waarom noemen mensen een zonnedak soms ‘solar roof’? Een mogelijke verklaring is het feit dat Tesla in 2015 aankondigde dat ze de wereld van de zonnedaken zouden gaan bestormen. In een samenwerking met Panasonic kondigde het bedrijf ‘Tesla solar roofs’ aan. Het idee was om volledige daken te vervangen door werkelijk prachtige daken die helemaal vol zouden liggen met zonnedakpannen of zonnecellen. Zoals wel meer Amerikaanse gedachtenspinsels bleek dit idee in de praktijk iets lastiger te realiseren. De werkelijke realisatie van de originele Tesla solar roofs is dan ook nooit echt tot stand gekomen.

WAT HEEFT DE TESLA SOLAR ROOF MET HET MYSTIEK ZONNEDAK TE MAKEN?

Hoewel de Tesla solar roof in zijn originele vorm (prachtig gekleurde leipan die in meerdere tinten glas beschikbaar zou zijn) nooit in productie is gegaan, diende het wel als inspiratie voor wat ook Solinso aan solar dakbedekking heeft gemaakt. Zo bleek het originele idee van Tesla voor installateurs veel te moeilijk en wilden niemand zich eraan wagen om óp het dak al die honderden verbindingen van zonnecel naar zonnecel en dakpan naar dakpan te maken. Om toch een vorm van een solar roof mogelijk te maken, deed Tesla concessies aan het ontwerp. Qua esthetiek leverde de solar roof iets in ten opzichte van het originele idee, maar de toepassingsmogelijkheden werden wel vergroot.

Zo ontstond een solar roof met een groter paneel dat makkelijker te plaatsen was dan het originele idee. Hoewel ook deze ‘afgeslankte’ versie van de Tesla solar roof nog niet in Europa is geplaatst, is de term ‘solar roof’ wel blijven hangen. Het groeit zelfs steeds verder qua naam en wordt ook vaak gebruikt voor Solar Carports. Daar is het bruggetje tussen solar roofs en Solinso Mystiek zonnedaken al snel gemaakt, want deze zijn ook uitermate geschikt voor het gebruik op carports en tuinhuizen. Er is dus een Nederlands alternatief voor de Tesla solar roof en dat zijn de solar roof dakpannen van Solinso.

MEER INFORMATIE OVER MYSTIEK SOLAR ROOF DAKPANNEN

De Solinso Mystiek solar roofs zijn bij plaatsing direct het dak. Dat betekent overigens niet dat er geen dragende onderconstructie nodig is. Het houdt echter in dat de solar rooftiles of indak zonnepanelen die in het dak geïntegreerd zijn, direct een deel van de gebouwschil vormen. De Mystiek solar roofs hebben dezelfde kwaliteiten als een gewone dakbedekking. Zo zijn ze onder meer waterkerend, sneeuw- en stormbestendig en vuurbestendig. Daarnaast zijn ze esthetisch een stuk fraaier dan zonnepanelen. Dit is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor uw portemonnee. De esthetische solar roofs van Solinso werken namelijk sterk waardeverhogend. U zou dus kunnen zeggen dat u uw investering al bij de oplevering van uw nieuwe dak heeft terugverdiend. Wilt u hier meer informatie over, of wilt u weten wat Solinso voor uw nieuwbouw- of renovatieproject kan betekenen? Neem contact met ons op!