INDAK-ZONNEPANELEN

Ben je op zoek naar een manier om zonne-energie op te wekken, zonder dat je je dak vol hoeft te leggen met grote, logge zonnepanelen? Die manier is er gelukkig al. Sterker nog: er zijn al legio voorbeelden van oplossingen waarmee je zonne-energie op kunt wekken zonder de esthetische waarde van je huis te verliezen. De bekendste voorbeelden zijn indak zonne-energie systemen en zonnedakpannen. Dit zijn dus inderdaad twee aparte manieren om zonne-energie op te wekken, al worden beide termen vaak als synoniem gebruikt (net als bijvoorbeeld in-dak, dak integratie, geïntegreerde zonnepanelen, dak geïntegreerde zonnepanelen en solar roof). De verschillen zijn aan de buitenkant dan ook nauwelijks te zien en ook het doel van zowel zonnedakpannen als indak-systemen is hetzelfde: het plaatsen van zonnepanelen op een meer esthetische en minder zichtbare manier en ter vervanging van de dakpannen. Lees meer over de overeenkomsten en de verschillen tussen indak-zonnepanelen en zonnedakpannen.

WAT ZIJN INDAK-ZONNEPANELEN?

Indak-zonnepanelen zijn gewone zonnepanelen die in het dak verzonken worden geplaatst. Ze worden op nagenoeg gelijke hoogte als de dakpannen gemonteerd. Bij een indak-systeem moeten er aanvullende maatregelen worden getroffen worden om de waterafvoer rondom de zonnepanelen te borgen. Vaak gebeurt dit door middel van een bak- of gootsysteem in combinatie met een waterkerende folie onder de zonnepanelen of over het gehele dakoppervlak.

VERSCHIL TUSSEN INDAK-ZONNEPANELEN EN ZONNEDAKPANNEN

Zonnedakpannen zijn een bouwelement en worden direct geïntegreerd tussen de dakpannen. Zonnedakpannen zijn ontworpen om naadloos aan te sluiten op de omringende dakpannen. De zij- en kopsluitingen, alsook de nok van de zonnedakpan matchen met die van de gewone dakpannen. Ook de wijzevan montage is hetzelfde. Het zonnepaneel en de dakpan vormen samen één geheel en worden direct onderdeel van de gebouwschil. Zo maken zonnepanelen dakpannen integraal onderdeel uit van het dak en daarmee dus ook van de waterkering. Zonne-energie elementen die de gebouwfunctie overnemen worden BIPV genoemd, building integrated photovoltaics. In tegenstelling tot indak-zonnepanelen, waarbij de zonnepanelen niet de vorm van het gebouwelement overnemen en imiteren, maar waar nog aanvullende maatregelen getroffen moeten worden om de waterkering op orde te krijgen, zijn deze maatregelen bij bipv oplossingen niet nodig. Zonnedakpannen dienen dus als volledige vervanging van reguliere dakpannen.

WAAROM KIEZEN VOOR ZONNEDAKPANNEN IN PLAATS VAN INDAK-ZONNEPANELEN?

Je kunt zonnedakpannen eigenlijk zien als een upgrade van indak-zonnepanelen. Dit uit zich in de volgende punten:

FRAAIERE ESTHETIEK

Zonnedakpannen zijn meer veel mooier dan een indak-systemen. De zonnedakpannen zijn een stuk minder zichtbaar. Hoewel het indak-systeem op nagenoeg gelijke hoogte als de dakpannen verzonken ligt, vallen ze nog altijd meer op doordat de vorm nog steeds een grote logge plaat is en niet samen op gaat met de vorm van de dakpannen en het dak. De Mystiek zonnedakpannen zijn dusdanig ontworpen dat ze naadloos tussen vlakke dakpannen passen en daarmee het horizontale lijnenspel van het dak niet wordt aangetast. Hierdoor zijn de zonnedakpannen vrijwel onzichtbaar. Ook zijn de Solinso zonnedakpannen volkomen gelijmatig van kleur. Er zijn geen kleurverschillen tussen de panelen onderling en er is ook geen  ‘paarsachtige gloed’ op de panelen, die bij heel veel in-dak zonne-energie systemen die zijn uitgevoerd met traditionele ‘all black’ systemen, wél vaak zichtbaar is.

BETERE VENTILATIE

Zonnedakpannen hebben een betere ventilatie dan indak-zonnepanelen. Door bouwkundige maatregelen (een verhoogde tengel en luchtinvoer bij de dakvoet en toepassing van ventilatiepannen onder de nok), komt er meer ventilatie onder de zonnedakpannnen tot stand. Bij een indak-systeem met standaard zonnepanelen blokkeert de draagconstructie van de zonnepanelen vaak de ventilatie, waardoor warmte onder de panelen blijft hangen en het rendement verlaagt. Dit is met name in de zomer goed merkbaar in de productie. Zonnedakpannen renderen nagenoeg even goed als een gelijkwaardig op-dak zonnepanelen systeem dat bovenop de dakpannen geplaatst wordt.

HOGER RENDEMENT

Zonnedakpannen hebben een wat hoger rendement dan indak-zonnepanelen. Dit komt omdat er bij zonnedakpannen voldoende ventilatie onder de zonnepanelen tot stand kan worden gebracht. Deze ventilatie zorgt voor koeling van de zonnedakpannen waardoor ze beter presteren. Dit in tegen-stelling tot indak-zonnepanelen, waarbij de onderliggende draag- en waterkeringsstructuur de doorstroom van lucht onder de panelen blokkeert. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je met een mooier dak vanaf dag één je zonnepanelen al hebt terugverdient in de waardestijging van je huis.

VERSCHIL IN PRIJS VAN INDAK-ZONNEPANELEN EN ZONNEDAKPANNEN

Indak-zonnepanelen systemen zijn er in verschillende prijsklasses. Dit loopt uiteen van de helft goedkoper dan zonnedakpannen tot even duur of duurder. Naas het merk onderconstructie, die hierbij een rol speelt (materiaal, installatiesnelhied, voorbereidingstijd) kan het verschil ook worden veroorzaakt door de kwaliteit van de zonnepanelen die met de onderconstructie damen worden aangeboden. Het blijft dus zaak om appels met appels te vergelijken. De Solinso zonnedakpannen bevatten A++ klasse zonnecellen en zijn dan ook alleen met een paneel uit dezelfde prijsklasse te vergelijken. Gemiddeld ligt het prijsverschil op 2-3 jaar terugverdientijd. We kunnen u verzekeren dat met een levensduur van ten minste 25 jaar, u dat prijsverschil vrij snel vergeten bent zodra u het verschil in uitstraling van uw dak ziet. Dat is in ieder geval wat de meeste klanten aangeven.

MEER INFORMATIE OVER INDAK-ZONNEPANELEN EN ZONNEDAKPANNEN

Wil je meer uitleg over het verschil tussen indak-zonnepanelen en zonnedakpannen, of ben je benieuwd hoe de producten van Solinso ook jouw nieuwe of te renoveren dak tegelijkertijd kunnen verduurzamen en verfraaien? Neem dan contact met ons op en we denken graag met je mee.