UITVOERINGSFASE

Meestal verlopen afstemmingen via de aannemer over o.a. de volgende aspecten:

WERKVOORBEREIDING :

  • Het vaststellen van het definitieve kapontwerp en de vrijgave ervan voor productie. Solinso levert terugkoppeling aan de aannemer voordat de kaptekening definitief wordt. Hierbij wordt gekeken naar tengelhoogte, latafstand/latverdeling, ventilatie en eventuele dakfolie.
  • Het aansturen op elektrotechnische voorbereidingen in de woning. Het gaat hier om het aanleggen van loze leidingen tussen de meterkast en de locatie van de omvormer. Maar ook om de route van de stringbekabeling van het dakvlak naar de locatie van de omvormer.
  • Aandachtspunten voor een elektricien. De elektricien legt de aardlekautomaat aan in de meterkast, legt de bekabeling aan tot in een werkschakelaar (incl. randaarde) ter plaatse van de omvormer en voorziet de groep in de groepenkast van de juiste bestickering. Ook de voorzieningen voor een ethernetverbinding, die de dataontsluiting van de omvormer verzorgt, moeten door de elektricien worden meegenomen.
  • Een omvormer heeft fysieke ruimte nodig van bijvoorbeeld (hxb) 100cm x 75cm met een werkschakelaar eronder gemonteerd. Deze ruimte moet worden vastgesteld.

INSTALLATIE:

  • Het is wenselijk om de dakpannen en zonnedakpannen gezamenlijk op het dak te plaatsen vanwege de wederzijdse maat afhankelijkheid. Eventueel kan Mystiek voorafgaand aan de dakpannen gelegd worden op voorwaarde dat Mystiek op de juiste dakpannenmaat wordt uitgelegd. De dakdekker moet/kan de dakpannen dan naadloos aansluiten op Mystiek.
  • Na montage van Mystiek is het belangrijk om de werking van de installatie te testen. Immers, de omvormer wordt bij nieuwbouw meestal vlak voor oplevering geplaatst, en dat kan maanden later zijn. Wanneer op dat moment een fout geconstateerd wordt is het dak niet meer toegankelijk.

IN BEDRIJFSTELLING:

  • Bij dakrenovaties kan de Mystiek montage parallel worden uitgevoerd aan de montage van de omvormer. Ook het uitlezen van de omvormer via internet kan meestal direct ingeregeld worden.
  • Bij nieuwbouw kan dat pas nadat de netbeheerder elektriciteit naar de woning heeft aangelegd. Kort daarna wordt de omvormer geplaatst en kunnen de zonnedakpannen daadwerkelijk stroom gaan leveren.
  • De nieuwbouwwoning wordt vaak pas maanden na oplevering voorzien van een internet verbinding. Vanaf dat moment wordt het mogelijk om ook de energieproductie van de zonnepanelen uit te lezen via een App. Dit kunt u zelf verzorgen of laten uitvoeren door de specialist die de omvormer heeft geplaatst.