Algemeen

Zijn zonnedakpannen bestand tegen regen en wind?

Ja, elke zonnedakpan wordt aan de dakconstructie vastgeschroefd zodat ze niet kunnen loswaaien. De aansluiting met gewone dakpannen wordt verder ondersteund met panhaken. De afwatering van de zonnedakpan is op precies dezelfde manier gedaan als bij gewone dakpannen. SOLINSO heeft voor MYSTIEK met succes alle weer- en windtesten bij KIWA-BDA doorlopen. Hierdoor voldoet dit product aan het Nederlandse bouwbesluit.

Welke garanties heb ik op de zonnedakpannen?

Wij garanderen dat de SOLINSO zonnedakpannen in het 25e jaar nog minstens 80% van de energie levert die in het 1e jaar wordt opgewekt. Als het systeem niet goed werkt dan kun je dat zelf zien met de monitoring app. Wij kunnen vaak snel achterhalen wat de achterliggende oorzaak is.

De gebruikte materialen zijn uitvoerig getest en zijn bestand tegen weer- en windinvloeden. De lijmverbinding is bijzonder sterk en bestand tegen UV straling. Als er in de eerste 10 jaar sprake is van materiaalimperfecties die ertoe hebben geleid dat de zonnedakpan defect is geraakt, dan zal SOLINSO deze zonnedakpannen kosteloos vervangen voor nieuwe exemplaren. Mocht er onverhoopt gevolgschade zijn ontstaan, dan is SOLINSO daarvoor verzekerd zodat u niet opdraait voor alle bijkomende kosten.

Kunnen zonnedakpannen in de brand vliegen?

Nee, SOLINSO heeft materialen in de zonnedakpan gebruikt die ervoor zorgen dat geen brand kan ontstaan. U hoeft zich dus geen extra zorgen te maken tijdens vuurwerk of onweersbuien. SOLINSO heeft alle brandtesten bij KIWA-BDA succesvol doorlopen voor de MYSTIEK zonnedakpan. Hierdoor voldoet MYSTIEK aan het Nederlandse bouwbesluit.

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

De zonnedakpannen zijn een vast onderdeel van het huis en worden dus overgenomen door de nieuwe eigenaar, net zoals bij een CV ketel. Het energielabel van uw woning is verbeterd. Maar ook het aangezicht van je huis met zonnedakpannen is een pré en dat heeft een gunstige invloed op de verkoopwaarde van uw woning.

Moet ik de panelen schoonmaken?

Normaal gesproken is dat niet nodig. De zonnedakpannen zijn zo gemaakt dat vuil er gemakkelijk vanaf spoelt met regen. De panelen worden altijd hellend gemonteerd zodat dit gemakkelijk gaat.

Techniek

Wat betekent de Wp waarde op het zonnepaneel?

De Wp waarde is het piekvermogen dat een zonnepaneel kan produceren bij volle zonkracht en bij 25°C. Dit is een gestandaardiseerde eenheid waardoor het mogelijk is om zonnepanelen van verschillende fabrikanten met elkaar te kunnen vergelijken. In de praktijk komt dit piekvermogen zelden voor, alleen midden op de dag wanneer de zon recht op het zonnepaneel schijnt. Daarbij komt dit eigenlijk alleen maar in mei en juni voor. Dit komt omdat het dan vaak wat kouder is dan in de zomer en omdat de lucht dan heel helder kan zijn waardoor de zonintensiteit wat hoger is dan in de zomermaanden.

Hoeveel stroom wekken zonnepanelen op?

Gemiddeld produceren zonnepanelen onder goede omstandigheden circa 900 kWh per jaar voor elke 1000 Wp die is geïnstalleerd, maar dat is afhankelijk van een aantal technische factoren.

  1. In de eerste plaats is dat de efficiëntie van het paneel. Dit varieert van 130 W/m² voor de goedkoopste panelen tot 200 W/m² voor de meest efficiënte panelen. MYSTIEK zonnedakpannen zitten met 170 W/m² in de goede middenmoot waardoor we een prima prijs-prestatie verhouding bereiken.
  2. Ten tweede speelt de oriëntatie van het dak een belangrijke rol. Een dak op het zuiden levert het meeste op, soms wel meer dan 1000 kWh per 1000 Wp. De beste hellingshoek is tussen de 30 en 45 graden. Een dak op het zuid-westen of zuid-oosten levert jaarlijks 10-15% minder energie op.
  3. Ten derde speelt temperatuur een rol. Een niet geventileerd zonnestroomsysteem zal 5-10% minder energie per jaar oogsten dan een goed geventileerd systeem. In volle zon kan de temperatuur van een zonnepaneel gemakkelijk oplopen naar 60°C. Op dat moment levert een zonnepaneel maar 85% van het piekvermogen dat gemeten is bij 25°C. Een goede ventilatie is daarom erg belangrijk. SOLINSO zonnedakpannen zijn zo ontworpen dat de warmte gemakkelijk wordt afgevoerd. Ook het onderliggende dakontwerp kan hier aan bijdragen.
  4. Schaduwwerpende objecten kunnen het rendement enorm beinvloeden. Zonnecellen worden meestal in serie geschakeld waardoor de ketting net zo sterk is als de zwakste schakel. Een beetje schaduw kan invloed hebben op de gehele zonnestroominstallatie. Tegen een meerprijs zijn hier elektronische oplossingen voor beschikbaar die de nadelige effecten van schaduw verminderen.

Daarom kan gesteld worden dat veertig (40) zonnedakpannen van 85 Wp jaarlijks 3000 kWh kunnen produceren.

Zijn SOLINSO zonnedakpannen EVEN efficiënt ALS gewone zonnepanelen?

Ja, SOLINSO heeft de zonnedakpan zo ontworpen dat het opgewekte vermogen gelijk is aan standaard zonnepanelen of beter. Dat is uniek want dat is nog geen enkele fabrikant van zonnedakpannen gelukt. Dit betekent dat je voor 40 zonnedakpannen van 85 Wp circa 20 m² dakoppervlak nodig hebt. De oprengst per m2 is vergelijkbaar met die van een  285 Wp monokristallijn zwart zonnepaneel.

Hebben zonnepanelen invloed op het energielabel van de woning?

Ja, zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel. Met het energielabel kun je zien of jouw woning veel of weinig energie verbruikt. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Dit zijn onder andere zonnepanelen en LED lampen, maar ook het isoleren van de woning of het plaatsen van HD++ glas. Iedere woningbezitter heeft een voorlopig energielabel ontvangen.
Sinds 1 januari 2015 is een energielabel verplicht bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van woningen.

Hoe weet ik of de zonnedakpannen goed werken?

Wij adviseren om de monitoringfunctie van de omvormer te activeren na installatie. Dit kost soms wat moeite, maar levert een goede inzage in de productie van het zonne-energie systeem op. De omvormer kan bedraad of via het WiFi datanetwerk (afhankelijk van het type omvormer) worden verbonden met het dataportal van de fabrikant, zodat u via uw eigen omgeving op een portal op uw PC of met een app op uw smartphone overal ter wereld inzicht heeft in de hoeveelheid energie die de zonnestroominstallatie opwekt.

Nieuwbouw, bestaande bouw of renovatie

Past de MYSTIEK Zonnedakpan op elk dak?

Ja, zeker wanneer er nieuw gebouwd gaat worden. Dan kan de keuze van de dakpan afgestemd worden op de MYSTIEK zonnedakpan. Het mooiste resultaat ontstaat wanneer de MYSTIEK zonnedakpan wordt gecombineerd met een vlakke dakpan. 

Wie komt er bij mij installeren?

Hierin zijn wij heel erg flexibel. Wij leveren de Mystiek zonnedakpannen en hebben kennis van de bouw- en installatiebranche en kunnen het installatieproces van A-tot-Z begeleiden. Wij kunnen een turn-key zonnestroominstallatie leveren met de lokale timmerman en lokale electricien. We werken ook samen met installerende partijen die de opname, offerte en installatie volledig voor hun rekening nemen. Aan deze samenwerking stellen wij hoge kwaliteitseisen aangezien zij verantwoordelijkheid moeten nemen voor de waterdichtheid én voor de energieprestatie van het systeem.

Hoe lang duurt een installatie?

Een dakvlak vol leggen met gewone dakpannen in combinatie met Mystiek zonnedakpannen gaat net zo snel als een dakvlak met uitsluitend normale dakpannen. Voor kleinere systemen kan het zijn dat we in een halve dag klaar zijn, bij grotere in één of meerdere dagen. Dat geldt alleen voor het gedeelte van het zonne-energiesysteem dat geplaatst wordt op het dak. Bij nieuwbouw wordt daarna eerst het volledige huis waterdicht gemaakt, de meterkast geplaatst en pas daarna zal de omvormer aan het Mystiek systeem en het elektriciteitsnet worden gekoppeld. Bij renovatieprojecten kan de volledige installatie plaatsvinden in enkele dagen (sloopwerk, dak voorbereiden, montage en installatie). Tijdens de elektrotechnische afronding van de installatie bij moet je wel thuis zijn aangezien we in het huis moeten zijn voor de omvormer, de bekabeling, de meterkast en aansluiting op het data netwerk.

Hoe wordt de kabel van de omvormer naar de meterkast getrokken?

Het kabeltraject wordt altijd samen met de klant bepaald. Er zijn verschillende mogelijkheden. We nemen meestal de meest voor de hand liggende route. Zichtbare kabels worden netjes weggewerkt. Als een loze leiding beschikbaar is, dan is het natuurlijk het mooiste om daar gebruik van te maken zodat er geen kabels door het huis lopen. Kabels kunnen ook buitenom getrokken worden. Wat het beste is voor uw situatie wordt door de expert samen met u besproken.

Waar wordt de omvormer geplaatst?

De plek voor de omvormer wordt in overleg bepaald. Het beste voor het systeem is een goed geventileerde of koele plek, vaak in een technische ruimte. De omvormer kan alleen gemonteerd worden tegen een stevige, loodrechte wand, net als een CV ketel. De omvormer heeft het formaat van een kleine CV ketel. Omdat de omvormer op sommige momenten een licht zoemend geluid kan produceren zijn ruimtes waarin gewerkt of geslapen wordt minder geschikt. 

KUNNEN MYSTIEK ZONNEDAKPANNEN GECOMBINEERD WORDEN MET iedere OMVORMER?

Ja, een installatie met Mystiek zonnedakpannen werkt net als een gewone zonne-energie installatie. Ieder merk omvormer is te combineren met de Mystiek zonnedakpannen. Dit geldt ook voor omvormersystemen die gebruik maken van poweroptimizers of micro-omvormers. 

 

Language