Mooie zonnepanelen

‘Wat een lelijke dingen op dat dak.’ ‘Ik wil best zonnepanelen, maar het oog wil ook wat.’ ’Het is zo jammer dat ze zo erg opvallen.’ Zomaar wat uitspraken die we geregeld horen als we vragen naar de intentie van mensen om zonnepanelen te nemen. De boodschap is helder: veel mensen staan welwillend tegenover het verduurzamen van hun woning, maar vinden die grote, logge zonnepanelen op het dak eigenlijk maar geen gezicht. Precies om die reden zijn we bij Solinso aan de slag gegaan en hebben we de Mystiek zonnedakpannen ontwikkeld. Dit zijn dakpannen waarin de zonnepanelen zijn geïntegreerd en die dus niet opvallen. Deze worden voornamelijk geplaatst in nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Wanneer is de behoefte aan esthetische zonnepanelen ontstaan?

Het aanbod van esthetische zonnepanelen begon rond 2010 jaar met panelen die volledig zwart waren gemaakt, zowel er cellen als het frame en de achterfolie. Deze panelen bleven door de logge vorm en het uitsteken boven het dak echter opvallen. Gelukkig zat de industrie niet stil en werden verschillende indak-systemen ontwikkeld. Hierbij werden de zonnepanelen gedeeltelijk tussen de dakpannen verzonken. De eerste onopvallende en zelfs bijna onzichtbare zonnepanelen waren een feit. Hoewel het indak-systeem vaak als synoniem van zonnedakpannen wordt gebruikt, is laatstgenoemde eerder een upgrade. Zonnedakpannen zijn namelijk een onderdeel van de gebouwschil zonder extra maatregelen voor waterkering, terwijl je bij een indak-systeem aanvullende maatregelen moet nemen om de waterkering op het dak zeker te stellen. Dit vraagt heel wat aanpassingen aan de onderconstructie van de dakpannen..

 

Wat maakt de Mystiek zonnepanelen zo esthetisch? 

De ontwikkeling van Mystiek zonnedakpannen is er volledig op gericht om zonnepanelen mooier en esthetischer te maken. Maar waar ziet u dat nu in terug?  Heeswijk Dinther juni 2020 gecomprimeerdStrakke belijning

Alle Mystiek zonnedakpannen passen naadloos tussen vlakke dakpannen en worden zo volledig in het dak geïntegreerd. Ze zijn daadwerkelijk de dakbedekking. Zo wordt het horizontale lijnenspel van het dak niet aangetast. Een Mystiek zonnedakpan vervangt ongeveer 5 tot 6 dakpannen, afhankelijk van het dakpantype. Daarnaast zijn er kleinere zonnedakpannen die dienen als handig passtuk, om de strakke belijning te allen tijde te waarborgen en meer oppervlakte van het dak te kunnen voorzien van zonne-energie.  

Onzichtbare zonnepanelen

Mede door de naadloze aanpassing op het lijnenspel van de dakpannen worden de esthetische zonnepanelen nagenoeg onzichtbaar. De Mystiek zonnedakpannen hebben een glazen oppervlak met een matte oppervlaktestructuur. Wanneer u wilt dat de zonnedakpannen zo onopvallend en onzichtbaar mogelijk zijn, kiest u voor combinatie met een zwarte verglaasde of halfverglaase dakpan (geëngobeerd). Zo valt het laatste beetje  contrast tussen dakpan en zonnedakpan volledig weg. Ook bij volle zon op het dak is nauwelijks meer onderscheid te maken. Hier wordt in 30% van de woningen waar Mystiek op wordt toegepast voor gekozen. We hebben voldoende referenties waar u een kijkje kunt gaan nemen om van deze combinatie een indruk op te doen. In combinatie met andere kleuren dakpan, zoals bijvoorbeeld grijs, leikleur, antraciet of rood rustiek, zullen de zwarte Mystiek zonnedakpannen net iets meer opvallen. Toch geeft dit vaak ook nog het juiste esthetische effect. Kijk voor voorbeelden op onze oriëntatie pagina en laat u inspireren door de mogelijkheden. 

Kleurvaste dakpannen 

De Mystiek zonnedakpannen zijn volledig kleurvast, anders dan bij ‘standaard’ zwarte of all-black zonnepanelen waar een zwart paneel nog wel eens een paarse gloed kan geven onder bepaalde lichtval. Hoe hard de zon er ook op schijnt, de zonnedakpan zal zijn gelijkmatige zwarte kleur behouden.

Goede prestaties

De esthetische zonnepanelen van Solinso die als dakpannen kunnen worden geïntegreerd in het dak, hebben een hoog rendement. Deze zijn goed vergelijkbaar met alternatieve standaard panelen Als je kijkt naar de opwek per vierkante meter. Zo wekt u bijvoorbeeld ongeveer 4300 kWh per jaar aan elektriciteit op, als u uitgaat van een dakoppervlak van 25 vierkante meter. Dit is nagenoeg hetzelfde als u hetzelfde dakoppervlak vult met minder esthetische zonnepanelen. De Mystiek zonnedakpannen geven ten minste 30 jaar een goede productie. 

Wat is de terugverdientijd van deze mooie zonnepanelen? 

Bij zonnepanelen is de terugverdientijd een belangrijk item. Dit is voor de zonnedakpannen niet anders. De vraag is dan ook vaak: wat is het verschil in terugverdientijd tussen mooie zonnepanelen die al in de dakpannen zijn geïntegreerd en zonnepanelen die op het dak worden geplaatst? Als je puur naar de installatieprijs kijkt zonder besparingen op dakpannen en arbeid zijn de zonnepanelen 2x zo duur en binnen 8 jaar terugverdiend. 

Om een beter antwoord te kunnen geven is, het belangrijk om naast de prijsstelling van sec de zonnedakpan oplossing ook rekening te houden met de waardevermeerdering van de woning die mooie zonnedakpannen in het dak geïntegreerd heeft.

Prijsstelling van mooie zonnedakpannen 

Ten opzichte van zonnepanelen op het dak zijn zonnedakpannen op het eerste gezicht wel wat duurder. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat de zonnedakpannen al onderdeel zijn van de gebouwschil. Het zijn dus dakpannen en zonnepanelen in één. Hierdoor bespaart u ook in kosten, zoals : 

  • Besparing van dakpannen (bespaart veel CO2!)
  • Besparing van arbeidsuren 
  • Er is minder grondstof nodig op een dak.
  • Er is geen slijpwerk aan dakpannen nodig om aan te sluiten op Mystiek.
  • Beter gebruik van het dakoppervlak voor de opwek van zonne-energie
  • Er is geen onderconstructie nodig, waardoor sneller geinstalleerd kan worden

Waardevermeerdering van het huis

De mooie Mystiek zonnedakpannen zorgen voor een flinke waardevermeerdering van het huis. Al vanaf dag één wordt de woning hoger getaxeerd dan een vergelijkbare woning met zonnepanelen óp de dakpannen of tussen de dakpannen. Wanneer u dit meeneemt in de berekening van de terugverdientijd, kunt u stellen dat u de zonnedakpannen al hebt terugverdiend op het moment dat ze geplaatst zijn. 

Meer informatie over esthetische zonnedakpannen van Solinso 

Wilt u meer informatie over de esthetische zonnepanelen die al in de dakpannen geïntegreerd zijn? Schroom niet en neem contact met ons op. We gaan graag met u om tafel om te kijken wat zonnedakpannen kunnen toevoegen aan uw woning.